in ademnood komen


in ademnood komen 1.0

geen lucht meer krijgen

Algemene voorbeelden


Op een gegeven moment kwam ik echt in ademnood en ik gaf hem zo'n harde klap op zijn kin dat hij afdroop.

NRC,

Zo kan ook een alarmsignaal gegeven worden als de ademhaling stokt, al kan dat signaal verstoord worden door het gewoel van de baby als die in ademnood komt.

De Standaard,

De Meppeler Hengelaarsvereniging heeft besloten om een rampenplan te maken. Dit heeft te maken met een melding van een eigen lid dat vis in de sluiskolk van de Meppelersluis in ademnood was gekomen.

Meppeler Courant,

in ademnood komen 2.0

in moeilijke omstandigheden komen; in zwaar weer verkeren; specifiek ook: gebrek aan financiële middelen hebben; geldgebrek hebben

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Met de ontwikkeling van de welvaartmaatschappij vanaf de zestiger jaren kwam ook het familiebedrijf van stroopstoker Bleus in ademnood. De kennis (receptuur) en het instrumentarium (koperen ketels, houten vaten en tonnen, persen en ovens) bleven echter steeds intact en eind 1994 werd de roerstok doorgegeven aan Johny en Ivo Bleus, de vijfde generatie stroopstokers van Vrolingen.

http://www.vroling.be

Maar als in Frankrijk de werkloosheid hoog en de groei laag blijven, als ook Duitsland, dat ook al 10 procent werklozen heeft, in ademnood komt, dan dreigt de druk toe te nemen om desnoods die unie wat uit te stellen en de Europese economieën een zuurstofkuur te geven.

De Standaard,

De reële ekonomie komt in ademnood. Dit uit zich in het verontrustend hoge aantal faillissementen, het rekordpeil in de werkloosheid, de lagere ekonomische groeicijfers, het aanhoudend gebrek aan vertrouwen bij de konsument.

De Standaard,

De laatste decennia heeft men het steeds meer over een dreigende duale samenleving, een samenleving met hoge en groeiende werkloosheid ondanks de overproductie van overbodige goederen, een samenleving met milieu- en afvalproblemen en toenemende armoede. Deze problemen zijn alle het gevolg van de ontoereikendheid van de bestaande klassieke economische modellen met economische efficiëntie als haar enige criterium. De overheid van haar kant, die steeds bereid was om het sociale deficit, veroorzaakt door de privé-sector, over te nemen, komt nu zelf in structurele ademnood.

http://www.gomantwerpen.be/nederlands/diensten/bpageel/2socecocontext.html

Computeranimatie was tijdens die periode vrij duur en vooraleer het echt iets interessants kon opleveren diende men heel wat moeilijke technische kennis te doorploegen. Het is dus mogelijk dat na het aanvankelijke enthousiasme van de jaren zestig, kunstenaars op het einde van dat decennium vonden dat ze alles al hadden gezegd en dat het medium zo in ademnood terecht kwam.

http://www.dma.be/cvb/as/kino-eye/deteksten/as20a.htm